Nederlandse zomers zijn puur genieten als het weer een beetje meezit. Tot de zon ondergaat buiten zitten, terrasjes pakken zodra de kans zich voordoet en wekelijkse bbq's om je vingers bij af te likken. Tijdens deze fijne lange dagen wil je er natuurlijk fantastisch uitzien, maar wel in een outfit die ook lekker zit en je zo koel mogelijk houdt. Hierbij draait het allemaal om de stof waar jouw zomeritems van gemaakt zijn. Betekent dit stof tot nadenken? Welnee, ik heb de beste én minste stoffen voor in de zomer hieronder voor je op een rijtje gezet.
Stoffen die je wilt dragen in de zomer - What to wear
Katoen
Een inkoppertje voor velen: draag in de zomer vooral katoen. Het overgrote deel van de zomerkleding is niet voor niets gemaakt van katoen. Deze stof wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant en is heel sterk. Het is een natuurlijk materiaal dat gemaakt is om de circulatie van lucht op gang te houden. Hierdoor zweet je veel minder snel. Kwalitatief goede katoen zorgt er namelijk voor dat zweet snel geabsorbeerd wordt en je sneller afkoelt. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Het nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken. Daarom wordt sportkleding ook niet van katoen gemaakt en is het geen aanrader om in een katoenen shirt intensief te gaan trainen.
Linnen
Een hele luchtige en echt zomerse stof is linnen. Linnen is net als katoen een natuurlijke stof die van de vlasplant wordt gemaakt wat ervoor zorgt dat je snel droogt. Omdat linnen kleding vaak wat wijder is, heeft de stof een goede luchtcirculatie. Linnen heeft zo goed als dezelfde eigenschappen als katoen. Het is alleen nóg sterker, maar kreukt wel weer sneller waardoor het eerder vormloos kan worden. Als je niet van strijken houdt is dit dus niet jouw stof-match voor de zomer. Tenzij je het goed nat ophangt, dan droogt het een stuk minder gekreukt op. Linnen draagt ook nóg koeler dan katoen en je kunt het heter wassen.
Zijde
Echt zijde is de beste keuze voor een warme zomer. Ook dit is weer een natuurlijk product, afkomstig van de cocon van de rups. De manier waarop zijde geweven wordt zorgt ervoor dat de stof zich aanpast aan je lichaamstemperatuur. Daarom is zijde zowel voor de zomer als voor de winter perfect. Zweet je veel? Dan kun je beter voor een andere stof kiezen. Zijde absorbeert namelijk niet. Het kan heel fijn en glazend ogen, maar ook het uiterlijk van katoen hebben. Net als linnen kreukt het snel, maar zijde herstelt zichzelf weer wel heel snel.
Lyocell
Lyocell is een natuurlijke vezel die wordt gemaakt van de houtpulp van de eucalyptusbomen. Het draagt comfortabel en koel in de zomer, is zo zacht als zijde en zo sterk als polyester. Een mooie eigenschap van deze stof is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in de stof. Dat maakt Lyocell dus perfect voor items die je dicht op je huid draagt.
Viscose
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Stoffen die je beter kunt vermijden in de zomer - What not to wear
Vermijd op warme dagen zoveel mogelijk kleding dat gemaakt is van polyester, vinyl, fleece, acryl, nylon, denim, leer of nylon. Je zweetklieren draaien overuren in deze synthetische stoffen. Let er ook op dat de stof die je draagt niet te dik en/of te zwaar is. Hoe minder textiel op je huid, hoe minder je lichaam moet werken om koel te blijven en hoe makkelijker de verkoelende lucht bij je lichaam kan.
Fabel of feit: zwarte kleding is warmer dan witte kleding
Witte kleding kleding weerkaatst zonnestralen, terwijl zwarte kleding ze absorbeert – tot zover is het duidelijk. Maar wat de meeste mensen vergeten is dat warmte niet alleen van de zon komt, maar ook van je eigen lichaam. Wanneer die lichaamswarmte witte kleding raakt, wordt die warmte teruggekaatst op het lichaam, waardoor je niet kunt afkoelen. Terwijl als de warmte van je lichaam met een zwart item in contact komt, zal deze de warmte vasthouden in plaats van reflecteren. In zwarte kleding koel je dus ook gemakkelijk weer af. Je kleding moet dan wel los genoeg zitten dat de wind ermee kan spelen. Oftewel: fabel ontkracht. Zwart is niet warmer dan wit in de zomer.
Ga je dus alleen even een terrasje pakken tijdens je lunchpauze om daarna weer in je kantoor met airconditioning plaats te nemen, dan is wit een goede optie. Spendeer je echter een volledige dag al citytrippend in een pittoresk maar bloedheet stadje aan de Zuid-Italiaanse kust, ga dan voor zwart.
Shop de outfit hier
Dus. Kies in de zomer vooral dunne, luchtige en natuurlijke stoffen die soepel vallen. Luchtig hoeft ook zeker niet altijd blote benen en blote armen te betekenen. Met een luchtige stof kun je ook prima een lange broek of blouse met lange mouwen aan als je dat liever draagt.