Hi Fashionlover

Dames Heren Kinderen

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Gelegenheid

Merken

Inspiratie

Sale

Schoenen

Kleding

Tassen

Accessoires

Merken

Gelegenheid

Sale

Meisjesschoenen

Meisjeskleding

Jongensschoenen

Jongenskleding

Baby

Merken

Schoenen

Kleding

Nieuwe collectie

Gelegenheid

Merken

Hoe bescherm ik mijn schoenen en hoe maak ik ze schoon?

Hoe bescherm ik mijn schoenen en hoe maak ik ze schoon?
Tips en tricks voor verschillende materialen.

Je verzorgt jezelf elke dag: tandenpoetsen, douchen, haren wassen, crèmepje op je gezicht. Voor ons heel logisch, want we moeten onszelf niet laten versloffen. Maar waarom besteden we dan niet wat extra aandacht aan onze schoenen? Wij hebben per materiaal uitgezocht hoe je het beste je schoenen schoonmaakt en behandelt, zodat zij ook de liefde en verzorging krijgen die ze verdienen. 

Leer 

Leer is een sterk en adem(benem)end materiaal. Het is de buitenkant van een dierenhuid, ook wel de ‘opperhuid’ genoemd. Daarnaast is leer ook erg duurzaam; als je het goed verzorgt, gaan jouw leren stappers namelijk heel lang mee. 

Soms komt het ook voor dat gladleer bewerkt is om het een kleurtje of printje te geven. Dan spreken we van verrijkt leer. Hierdoor is het materiaal niet ‘kleurecht’, maar bewerkt. Daardoor heeft het een andere verzorging nodig. Als je nieuwe lovies een printje hebben, bijvoorbeeld slangenprint, is het belangrijk om een speciale impregneerspray te gebruiken. Deze is speciaal gemaakt voor reptielprints en beschermt het materiaal intensief. Sprayen, 30 minuten laten intrekken en you are good to go. 

 

Schoonmaken 

Jouw lederen schoenen schoonmaken? Gebruik dan een borstel van paardenhaar om het meeste vuil te verwijderen. Is het vuil erg hardnekkig en ben je toe aan wat grover geschut? Pak dan een katoenen doek en wat schoenpoets. Gebruik een kleurloze of eentje in dezelfde kleur als de schoen. Maak het doekje nat en dep hem een paar keer in de crème. Wrijf dit daarna in de schoen door middel van ronddraaiende bewegingen. 


Heb je te maken met een vetvlek? Oh no! Zou je denken. In de praktijk zijn vetvlekken (gelukkig) vrij makkelijk te verwijderen. Maak de schoen eerst schoon met een spons of doekje. Gebruik daarna wat talkpoeder op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Verwijder daarna het talkpoeder met een doek en de vetvlek is verdwenen. Scoor! 

Beschermen 

Als je schoenen helemaal clean zijn, is het belangrijk om ze te gaan beschermen. Gebruik voor bescherming een impregneerspray, hiermee bescherm je de schoen tegen vuil en vocht en voed je het leer. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken. Wil je er helemaal voor gaan? Dan kan je nog, voor het inspuiten, schoenpoets gebruiken. Het leer blijft hierdoor extra soepel. Naast verzorging houdt deze crème ook de kleur mooi of pept het de kleur weer op na eventuele slijtage. Breng de crème aan met een oude theedoek of borsteltje, laat het even intrekken en wrijf het daarna uit met een schoon hoekje van de theedoek of het borsteltje. 

 

Suède en nubuck

Suède en nubuck lijken identiek, omdat het dezelfde zachte uitstraling heeft. Toch is er een verschil tussen deze twee ‘twins’. Bij suède gaat het namelijk om de binnenkant van het leer. Nubuck is de opperhuid van het leer, maar dan opgeborsteld, waardoor het net zulke haartjes heeft als suède.  Hierdoor zijn suède en nubuck wat kwetsbaarder waardoor ze wat extra bescherming en verzorging kunnen gebruiken. Ondanks de lichte verschillen, kun je ze beide op dezelfde manier behandelen.

Beschermen

Wanneer je dit materiaal echt goed wilt beschermen, is het eigenlijk een must om een impregneerspray te gebruiken speciaal voor suède en nubuck. Deze zorgt namelijk voor een speciaal laagje (membraam) over de schoen, waardoor er geen water en vuil in de schoen kan trekken. Nog een ander pluspunt: er zit kleuractivering in deze spray. Hierdoor blijft de kleur van je beauty nog veel langer mooi. Pas de 30-30-30 regel toe; elke 30 dagen inspuiten, op 30 centimeter afstand en laat het 30 minuten intrekken.

 

Schoonmaken

Natuurlijk kan het gebeuren dat er, na het inspuiten, toch nog wat viezigheid op je schoenen komt. Geen stress, gelukkig zijn er veel manieren om ze weer spik en span te krijgen. Bij het schoonmaken is het vooral belangrijk om te kijken met wat voor vlek je te maken hebt. Elke vlek heeft namelijk een andere poetsbeurt nodig.

Droog vuil

Droog vuil is het makkelijkste om te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel (het liefst een suèdeborstel) en wrijf hiermee over de schoen. Werkt dit niet? Dan kan je altijd een (kleurloos) gummetje pakken. Gum het vuil er maar af!


Nattigheid

Ben je toevallig net door een plensbui gelopen? Dan kun je de schoenen het beste op een natuurlijke manier laten drogen. Zet ze absoluut niet bij een kachel of verwarming. Zo kan de stof krimpen, uitdrogen of barsten en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Een koeler plekje is daarom een stuk beter voor de schoen.

Een olie- of vetvlek

Heb je te maken met een olie- of vetvlek? Gebruik dan iets wat 100% ontvet, bijvoorbeeld medische alcohol. Dep de alcohol voorzichtig op het vlekje. Laat dit eventjes intrekken en stoom de schoen daarna. Een voordeel: je hoeft hiervoor niet per se de deur uit. Je kunt dit namelijk makkelijk zelf thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker. Stap 1, je raadt het denk ik al, vul de waterkoker met water. Het is belangrijk om het water te koken met de deksel open. Houdt de schoen 1 à 2 minuten boven de waterkoker op een afstand van 10 centimeter. Ga na het stomen met een borsteltje voorzichtig over de plek heen. Et voilà, je vlek is weg! Als je geen alcohol in huis hebt, kun je net als bij leer gebruik maken van talk. Dit werkt op precies dezelfde manier als bij leer. Lees bij de alinea ‘Leer’ hoe je dit het beste kunt doen.

Suède schoenen met een print

Als je suède schoenen een printje bevatten, gebruik dan liever geen kleurverzorging. Zo houd je de kleur van de print net zo mooi als bij jullie eerste ontmoeting. Het is wel een must om de prints van tevoren goed in te sprayen ter bescherming tegen water en vuil met een impregneerspray.

Lakleer

Schoenen van lak zijn in de basis van leer, maar zijn bedekt met een speciale coating. Deze coating bestaat uit verschillende lagen zoals vernis en lak. Een combinatie van deze twee zorgen voor de kenmerkende shine van lakschoenen. Het is belangrijk om lakleer goed te verzorgen, zodat je geen scheurtjes of dofheid krijgt; dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt. Een scheurtje in het lakleer van je favoriete lakschoenen staat gelijk aan een scheur in je hart. Handig weetje: omdat de coating een dichte structuur heeft, neemt het materiaal geen vocht op. Lakleer is één van de weinige materialen die dus niet behandelt hoeft te worden met sprays, omdat dit gewoonweg geen effect heeft.

Beschermen

Kun je jouw lakliefdes dan niet verder beschermen? Jawel! Je wilt natuurlijk wel dat ze hun glans behouden. Daar ben je tenslotte op gevallen. Lakmousse is de oplossing. Het zorgt ervoor dat de elasticiteit en de glans van het lak behouden worden, wat de kans op scheurtjes ook meteen verkleind. Win-win dus. Gebruik de mousse met een sponsje en veeg het daarna af met een doek.

 

Schoonmaken

Heb je volop genoten van je lakleren beauty’s en kunnen ze ondertussen wel een opfrisbeurt gebruiken? Voordat je ze opnieuw behandelt, is het belangrijk dat je de schoenen eerst goed schoonmaakt, zodat het verzorgingsproduct beter kan hechten en intrekken. Voor de poetsbeurt heb je eigenlijk niet veel nodig. Een vochtig doekje is in principe al genoeg om de meeste viezigheid te verwijderen. Krijg je hiermee het vuil nog niet weg? Dan kun je een sopje en sponsje pakken. Maar let op! Niet te hard schrobben, anders beschadig je de schoen.

Tip

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je aanwinsten genieten, toch? Gebruik daarom houten schoenspanners. Door deze in je schoenen te stoppen na het dragen, worden ze op spanning gehouden, wordt het vocht uit je schoen gehaald en voorkom je scheurtjes of vouwen in het lak.

 

Ponyhair

Wat we tegenwoordig ook steeds meer zien, zijn schoenen van/met ponyhair. Nee, wees niet bang, dit komt niet van een echte pony of paard. Dit gaat om een dierenhuid waarvan de haren nog aan het leer zitten. Deze haartjes zijn vaak bewerkt, ingekort en ingekleurd. De basis blijft van leer, maar let op – je hebt te maken met een andere verzorging dan leren schoenen zonder haar. 

Beschermen 

Een goede bescherming is essentieel voor deze kleine haartjes. Het is namelijk belangrijk dat het zo min mogelijk in aanraking kom met vocht. Check daarom altijd eerst het weerbericht voordat je de deur uit gaat. Staat er regen op de planning? Dan zou ik voor de zekerheid toch maar andere schoenen aantrekken, of bescherm ze van tevoren heel goed. Omdat dit materiaal niet te nat mag worden, kun je de schoenen beter licht inspuiten. Gebruik hiervoor een impregneerspray. Houd de schoenen wel op minimaal 30 centimeter afstand, anders worden ze alsnog te nat. 

Schoonmaken 

Gelukkig is er bij dit materiaal geen uitgebreide poetsbeurt nodig. Het enige wat je nodig hebt is een zacht borsteltje. Zo kun je het vuil voorzichtig wegpoetsen en blijven de haartjes mooi. Een tip: als je opnieuw een spray gaat gebruiken, borstel de haartjes dan altijd van tevoren.  

Textiel

Onder textiel verstaan we stoffen die zijn gemaakt van natuurlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn katoen, touw, jute en raffia. Al deze stoffen hebben wat gemeen, namelijk; een hoog absorberend vermogen. Dat betekent dat het makkelijk vocht opneemt en vasthoudt. Textiel is vaak wat gevoeliger voor vuil. Denk maar aan je eigen Converse of Vans, die na een paar keer dragen al genoeg viezigheid met zich meedragen. Daarom is het belangrijk om water- en vuilafstotende producten te gebruiken. 

 

Beschermen 

Een goede bescherming voorkomt dat vuil in het materiaal wordt opgenomen. Behandel hiervoor je beauty’s met een impregneerspray. Maar wil je dat de bescherming past bij het materiaal, dan kun je ook een speciale protection spray gebruiken. Dit is een natuurlijk product op basis van olijfolie. Net als de impregneerspray werkt het vocht- en vuilafstotend. 

Schoonmaken 

Help, je schoenen zijn vies geworden. Het eerste wat dan waarschijnlijk in je opkomt is: snel die schoenen in de wasmachine stoppen (ik herken het). Maar heb je toch tijd voor een handwasje? Maak dan een sopje met wat zeep of milde shampoo en dompel je schoenen hierin. Als je je alleen op de vlekken wil richten, heb je een lifesaver nodig; een tandenborstel. Met een tandenborstel kun je gemakkelijk de vlekken eraf schrobben. Maar let op, zorg er wel voor dat je ‘s avonds bij het tandenpoetsen dan wel een andere tandenborstel gebruikt, want die viezigheid tussen je tanden is namelijk geen pretje. 

Synthetisch materiaal

Als je jezelf afvraagt waar je kunstleren stappers van zijn gemaakt. Synthetisch textiel it is. Dit is net een ander soort textiel dan natuurlijk textiel. Het verschil tussen deze twee is dat synthetische materialen minder vocht absorberend zijn dan natuurlijke materialen. Het gaat hierbij om stoffen zoals nylon en acryl. Bij deze materialen wordt er wel vocht opgenomen, maar dit wordt minder goed vastgehouden. Een ander voordeel van deze stof is dat het veel lichter is dan andere soorten. 

Beschermen 

Het is van belang dat synthetische materialen goed worden beschermd. Om te voorkomen dat het textiel de beschermlaag niet goed vasthoudt, is het goed om de schoenen licht in te spuiten. Dit vaker herhalen is een must. Je kan hier een impregneerspray voor gebruiken. Deze werkt net zoals alle andere sprays, denk weer aan de 30-30-30 regel. 

Schoonmaken 

Voor de poetsbeurt bij dit materiaal heb je gelukkig niet zoveel nodig. Een doekje en een beetje sop is all you need. Probeer hiermee het vuil van de schoen af te krijgen. Ook kan je speciale foam gebruiken om de viezigheid van je schoenen te poetsen. Spuit het schuim op een borsteltje of spons en verdeel het gelijkmatig over de schoen. Veeg het daarna schoon met een doekje et voilà, je schoenen zijn weer als nieuw. 

Superveel handige tips, maar weet je nu niet precies van welk materiaal je schoen is? Lees dan de blog 'Waar is je schoen van gemaakt?' en volg een gratis lesje materiaalsoorten herkennen.

Bekijk alle onderhoudsartikelen 

Lees: waar is je schoen van gemaakt?

Yes, gelukt!

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmandje. Naar winkelmandje

Yes, gelukt!

Ga naar mijn account