Voor 23:59 besteld, morgen in huis*
Gratis verzending* en retour
100 dagen retourtermijn
Betaal achteraf
Inklappen
Voor 23:59 besteld, morgen in huis*

Morgen nieuwe schoenen of een eye-catching accessoire nodig? Geen probleem – we zijn er de volgende dag al.

Gratis verzending* en retour

Gratis verzending vanaf EUR 50,- of altijd gratis met een account. Retourneren is altijd gratis.

100 dagen retourtermijn

Wat langer nodig om te beslissen? Je bestelling mag tot 100 dagen ongedragen retour – kosteloos natuurlijk.

Betaal achteraf

Betaal tot 14 dagen achteraf met Klarna. Eenvoudig met één klik!

Het verhaal achter... de espadrille

Het verhaal achter... de espadrille
Waar komt dit zomerse schoentje vandaan?

Het is de perfecte zomerschoen voor man, vrouw en kind: de espadrille. In de Middeleeuwen begonnen als simpele werkschoen, maar inmiddels uitgegroeid tot een heus fashion item. Wie bracht ons deze comfortabele en luchtige schoenensoort, wie maakte ‘m hip en wat voor varianten zijn er tegenwoordig allemaal te vinden? Wij zochten het voor je uit. Dit is het verhaal achter de espadrille.

Touw aan vastknopen

Allereerst, wat maakt een espadrille een espadrille? Je herkent ‘m aan de touwzool: dit is hét kenmerk van een espadrille. Van oudsher is de zool plat, die men vlocht van hennep, jute of esparto. Dat laatste is een mediterrane grassoort die erg sterk is – vandaar de Franse afgeleide naam espadrille. De rest van de schoen wordt traditiegetrouw van katoen, linnen of canvas gemaakt, wat rondom aan de rand van de zool wordt vastgenaaid. Tegenwoordig worden er nog veel meer materialen gebruikt voor espadrilles en vind je ze ook in alle vormen en maten: plateauzool in combinatie met een kek printje, sleehak, met linten voor rond de enkels, open tenen, in slide- of slippervorm, met of zonder veters, noem het maar op. Maar altijd te herkennen aan de touwzool, die tegenwoordig vaak nog verstevigd is met een rubberen onderlaag. Maar wie legde de basis voor de inmiddels hele veelzijdige espadrille?

Mooi mediterraan

Als je de aan de espadrille denkt, denk je aan zomer. Geen wonder dus dat de schoen zijn oorsprong vindt in de zonnigere gedeelten van Europa, namelijk het gebied rond de Pyreneeën. Waarschijnlijk gaat de inspiratie voor een lichte, luchtige schoen terug tot aan de Egyptenaren, die sandalen droegen. De Romeinen namen dit over en bedachten een meer pantoffel-achtige schoen, die ook bescherming bood tegen de zon. De eerste echte espadrilles, die op deze voorgangers voortborduren, stammen uit 14e-eeuws Catalonië en Baskenland. Daar droegen boeren deze eenvoudige maar toch luchtige én beschermende stappers. Zij noemden ze espardenyas, wat later door de Fransen werd omgedoopt tot espadrilles. Maar hier houden de namen voor de schoen niet op: de Spanjaarden hadden ook een eigen benaming, namelijk alpargatas. Welke naam het beestje dan ook kreeg, het gemak van de espadrille viel goed in de smaak in het mediterrane gebied.

Heavy duty

De espadrille begon zijn carrière dus als een werkschoen voor boeren. Gedurende de late Middeleeuwen werd de schoen steeds meer een symbool voor de regio rondom de Pyreneeën. Mensen waren er zo dol op dat de espadrille in veel streken van Spanje zelfs onderdeel werd van de traditionele kledendracht. De Spanjaarden namen de schoenensoort ook mee op hun wereldreizen, waardoor de espadrille ook in Zuid- en Midden-Amerika terecht kwam. Tijdens de Spaanse burgeroorlog, vlak voor WOII, droegen Catalaanse en Spaanse soldaten zelfs espadrilles als onderdeel van hun uniform. De geschiedenis van de espadrille liegt er dus niet om: voordat het de favo zomerschoen van velen werd, heeft de schoen serieuze doelen gediend.

Epic espadrille

Na WOII begon de espadrille aan zijn wereldwijde opmars als populaire vrijetijdsschoen. Dankzij fervent espadrilledragers als kunstenaars Salvador Dalí en Pablo Picasso en filmsterren Lauren Bacall en Audrey Hepburn werd de espadrille geliefd bij het grote publiek als minimalistische zomerschoen, zowel hip voor mannen als vrouwen.

In de sixties experimenteerde men steeds meer met gekleurde espadrilles. Daarna, vroeg in de jaren ’70 van de 20e eeuw, liep de Franse modeontwerper Yves Saint Laurent op een modebeurs in Parijs de Spaanse fabrikant Castañer tegen het lijf. Het bedrijf Castañer produceerde al sinds eind jaren ’20 espadrilles, en Yves was onder de indruk van het vakmanschap. Hij zocht al even naar iemand die een espadrille met een sleehak voor hem kon maken. Castañer ging de uitdaging aan en de inmiddels welbekende, vrouwelijke espadrille met sleehak werd uit hun samenwerking geboren.

Fashion item

Sindsdien zijn er aardig wat modehuizen aan de haal gegaan met de espadrille; denk aan Dolce & Gabbana, Prada en Chanel. Hiermee is een gigantische variatie aan espadrillevormen ontstaan en is de schoenensoort tot een echt fashion item verheven. Om de zoveel tijd heeft de espadrille weer een opleving in populariteit, bijvoorbeeld doordat ze gedragen worden in films en series (Miami Vice, jaren ‘80) of doordat ze de voeten van menig celebrity sieren. Inmiddels zijn de espadrilles van merken als Toms en Fred de la Bretoniere ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld. And we love it, want laten we eerlijk zijn: niets zit zo lekker als een goede espadrille. Daar kom je de zomer wel op door.

Wat is jouw favoriete espadrille? Show het ons op instagram met #omoda en wie weet featuren we jou op onze pagina.

Shop espadrilles