Klassieker: Puntige herenschoenen

Klassieker: Puntige herenschoenen
Eigenlijk zijn ze nooit uit de mode geweest, de herenschoenen met een puntige neus. Een stukje geschiedenis.

Tijdens een bezoek aan de schoenenexpositie in het Modemuseum in Antwerpen ben ik heel wat wijzer geworden. In geschiedenis ben ik altijd geïnteresseerd en natuurlijk ook in toffe, puntige herenschoenen. Maar waar ze hun oorsprong hebben? Dat leerde ik op deze boeiende expositie.

Babouches

Al vanaf de late Middeleeuwen dragen mannen in Europa puntige schoenen. Maar de puntschoen heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Hier liepen mannen op babouches, beter bekend als de slippers van Aladdin.

Bestemming: Europa

Het waren de kruisvaarders die de schoenen naar Europa brachten. Inmiddels was het modelletje omgedoopt tot poulaines. Later, in de twintigste eeuw, omarmden de dandy’s, de teddy boys en de cowboys de puntige schoenen.

Sky high

Wat geldt voor hakken bij dames, gold in die tijd ook voor de punten van heren: hoe hoger, hoe beter. In de veertiende eeuw waren in Engeland zelfs regels voor wie welke punthoogte mocht dragen. Hoe hoger de punt, hoe hoger de sociale klasse.

Puntjes op de i

Vanuit Europa zijn de puntschoenen uiteindelijk in Amerika beland. Mannen van over de hele wereld raakten gecharmeerd van het puntige schoeisel. En nog steeds, denk maar aan de geklede schoenen en cowboyboots. Nog één extreem voorbeeld: in Mexico worden nu nog boots gedragen met punten, die tot negentig centimeter boven de grond gaan.

Maak een punt met deze herenschoenen:

VERDER SHOPPEN:


GEKLEDE SCHOENEN    ENKELBOOTS