From Kebene with love Rubriek: Nieuws

From Kebene with love

Iedereen blij maken met nieuwe schoenen, daar steekt Omoda de grens voor over. Maar niet alleen met online shops. Aan de zuidkust van Kenia, in de buurt van Mombasa, vind je het Kebene Children Home. Omoda zet zich vanaf de oprichting in 2007 in voor de kinderen in het opvangtehuis. Geven is natuurlijk heel mooi, maar samenwerken is voor Omoda en Kebene nog veel mooier. Dit seizoen starten ze daarom met de verkoop van Kebene’s sandalen en slippertjes. Misschien wel één van de meest bijzondere producten uit Kenia. Alle winst via Omoda gaat meteen terug als investering in het project. 

Arianne uit Nederland en Pasci uit België bouwden samen een tehuis voor kinderen in Kenia op. Kenia, België, Nederland en daar komt meteen ook de naam Kebene vandaan. Ieder jaar neemt Arianne schoenen van Omoda mee naar Diani Beach. Maar vanaf nu neemt Arianne ze ook mee terug. Kebene startte dit jaar met workshops en één workshop was het maken van sandalen. Jongeren vanaf achttien jaar hebben vanuit Kebene een grotere kans op een baan, een huis en dus de mogelijkheid om een leven op te bouwen. In Kenia mag je van de regering tot je achttiende in een opvangtehuis wonen, maar daarna moet je zelf in je onderhoud voorzien. Dit lukt niet altijd. Pasci en Arianne vonden een oplossing in dit project met Omoda.From Kebene with loveArianne: “Ik ging op vakantie naar Kenia, maar toen ik terugkwam liet het land me niet los. Daarom besloot ik vrijwilligerswerk in een kindertehuis te doen en daar ontmoette ik Pasci. Eenmaal terug in Nederland en België ontstond het idee voor het Kebene Children Home. Pasci en ik zamelden geld in bij vrienden, familie en door Omoda kon ik zelfs voor langere tijd naar Kenia.”

De eerste kindjes kwamen bij Kebene via een kerk in de omgeving. De start was niet makkelijk, want iedereen maakte het Arianne en Pasci moeilijk. “Het duurde even voordat de kinderbescherming en de regering zagen dat we goed wilden doen, maar nu komen de meeste kindjes wel via de normale weg bij ons. Ik kreeg een keer de vraag of we drie kindjes op wilden halen in de gevangenis, want de moeder was veroordeeld voor een delict. Een jaar later kwam ze vrij, maar de kinderbescherming besloot dat ze toch niet voor haar kinderen kon zorgen. De kinderen bleven bij ons. Je hoort en ziet veel verdrietige dingen waardoor de kinderen bij ons komen. Denk aan weeskinderen, mishandeling, armoede, maar ook als de ouders geestelijk in de war zijn. Het mooiste is als je na een paar weken niet meer die angstige blik ziet, maar kinderogen die stralen. Daarom doe ik dit, op die momenten ben ik zo dankbaar. Als de kids zestien zijn, dan start de hereniging met de ouders of familie. Dit duurt ongeveer tot ze achttien jaar zijn en dus volwassen volgens de wet. Het ging ons aan het hart dat veel kinderen nog niet klaar waren met school of niet terug konden naar de familie. Met het Kebene Workshops-project zorgen we voor een vervolg en een toekomst, zodat dit wel kan.”

From Kebene with love

Khadija is één van Arianne’s Kebene-kinderen, nu ze negentien jaar is zorgt ze voor zichzelf.
“Mijn leven voor Kebene was moeilijk. Ik zag iedere dag hoe mijn moeder vocht voor eten. Mijn vader stierf toen ik ongeveer vier of vijf jaar was en hij liet haar met zeven kinderen achter. In ons dorp was een oudere man die mijn moeder af en toe hielp met eten of geld. Hij zorgde ervoor dat ik bij Kebene terecht kwam.”

Ze was één van de eerste kinderen in Kebene. “Ik was elf jaar toen ik in Kebene kwam, dat was wel wennen. Ineens waren er mensen die voor ons zorgden. Ik kreeg iedere dag eten en ik mocht naar school. Ik hoefde me geen zorgen meer te maken om mijn moeder of verdrietig te zijn. Ik ben net klaar met school, maar ik heb nog geen vaste baan. Daarom doe ik klusjes voor Kebene Workshops, dan kan ik iets extra’s verdienen. Ik volg een cursus voor manicure en pedicure, maar daarnaast assisteer ik de naaister. Met nog vier andere meiden woon ik in een huisje van het Adults Project, dit is op een andere compound dan het Children Home.”

From Kebene with love

Khadija: “De slippertjes en sandalen maken ze helemaal met de hand. Iedereen heeft een andere taak in het proces. Dit is een deel van onze cultuur en ik vind het mooi dat we dat met Nederland delen via Omoda, maar ik ben ook blij met de steun die we hierdoor terugkrijgen. Door het project krijgen al mijn broers en zusjes van Kebene een beter leven. Zij staan sterker, omdat ze een baan hebben. Ik droom er zelf van dat ik een goede baan heb en dat ik zelfstandig ben, dan kan ik mijn moeder en familie helpen. Hopen is het allerbelangrijkste, want daardoor blijf je doorgaan. Achterom kijken heeft geen zin, dan verlies je juist alleen maar de kracht om door te gaan.''

shop de vrolijke slippers van omoda kubuni en steun dit project:


shop:
omoda kubuni          slippers          sandalen 

lees ook:
op inkooptrip          5x stijltips by danie bles          mannentrends SS16

Lees ook
0 Favorieten

Favorieten bewaren & vergelijken

Terug naar de shop

Klik hier om verder te winkelen

Omoda.nl maakt gebruik van cookies