Oude nieuwe trends Rubriek: Inspiratie

oude tijden nieuwe tijden

Hippie fever, bohemian style, modern dandy en grunge look zijn trends van nu. Maar zijn deze stijlen wel zo nieuw?

Hippe Hippies

De nog steeds hippe stijl van de hippies staat voor kleur en fleur. Toch stond de hippiecultuur in de jaren zestig en zeventig voor meer dan alleen vrolijke kleding. De ‘Flower power’-beweging streefde naar sociale, muzikale en seksuele vrijheid. Tegenstanders van deze vrijheid-blijheid vonden de hippies losgeslagen, vaak zelfs langharig tuig. Maar dat doet de hippies van toen te kort. Niet alleen de modestijl is nog hot, ook de muziek blijft populair. De naam Woodstock klinkt je vast bekend in de oren. De moeder aller festivals was hét hoogtepunt van de hippiecultuur. Echte hippies als Jimi Hendrix en Janis Joplin traden op, maar ook andere grote namen als The Who en Santana mochten niet ontbreken. Voor inspiratie voor de juiste hippielook moet je eigenlijk even die ‘golden oldies’ luisteren.

70s show

Beau BohemianMocht je denken: bohemian, waar ken ik dat woord toch van? Nou, Bohemian Rhapsody van de band Queen staat bijna ieder jaar op 1 in de top 2000. Het Engelse woord bohemian is afgeleid van het Franse bohémien, dat letterlijk inwoner van Bohemen betekent. In de 19e eeuw wilden steeds meer Fransen het zogenaamde onbezorgde en ongeregelde leven van deze zigeuners leiden als verzet tegen het burgerlijke leven. De bohemian cultuur wordt daarom wel als voorloper van de hippietijd gezien. Ook deze stijl is kleurrijk en kenmerkt zich door wijde kleding, laarsjes, grote armbanden en hoeden, mutsjes en haarbanden. En door de vele kunstenaars die de stijl omarmden. Zo is bijvoorbeeld de muziek van Erik Satie erg mooi, al moest hij het toen nog wel doen zonder de elektrische gitaar van Jimi Hendrix.

bohemian chic

Dandy DandyHet dandyisme, bij uitstek een mannentrend, was op zijn top in Engeland tijdens de 19e eeuw. Het woord dandy komt van origine uit India en verwees naar de wandelstok van de Britse officieren daar. De wandelstok was dan ook hét accessoire van een echte dandy en is dat nog steeds. De dandy kleedt zich uiteraard goed, heeft stijl en is elegant, charmant en gevat. Toch is de dandy geen snob, want hij bekijkt met veel ironie zijn eigen levensstijl. Want een dandy zet zich overal tegen af en dus ook tegen zijn eigen milieu. Hét voorbeeld van een dandy is schrijver Oscar Wilde, die bekend stond om zijn charme, maar toch ook vooral een enfant terrible was. Vandaag de dag is de dandy een echte metroman, die we herkennen aan zijn opvallende nette schoenen en pakken, gedragen met chique accessoires. Meestal met een vette knipoog naar het verleden.

modern dandy

Grunge is AliveHet Amerikaanse woord grunge of grungy is waarschijnlijk een samenstelling van grubby en dingy, dat allebei dirty betekent. Maar grunge is niet vies, maar meer niet-opgepoetst. Dat hoor je duidelijk aan de muziek, maar zie je ook in de kleding terug. Eind jaren tachtig kwamen in Seatle veel bands van de grond met die rauwe sound. Het was ook nu weer een nieuw en duidelijk tegengeluid. Van de grunge-bands werd Nirvana de grootste met Kurt Cobain als het gezicht. Hoogtepunt is hun album Nevermind. Tegenwoordig is de grunge-stijl weer volop aanwezig. Denk aan de Converse sneakers, kapotte jeans en houthakkersshirts. Ook op de podia vinden we de grunge gelukkig nog terug dankzij Foo Fighters en Pearl Jam.

grunge

Geschiedenis was op school vaak saai, maar dankzij een rijke verleden gaan we (nog) steeds voor een andere stijl. Welke is jouw favoriet? Ben je een hippie of dandy, ga je voor bohemian of de grunge-look?
Meer OVER DEZE TRENDS:
THAT '70S SHOW
Bohemian chic
     
Modern DAndy
Grunge Look

Maurits
door Maurits
Lees ook
0 Favorieten

Favorieten bewaren & vergelijken

Terug naar de shop

Klik hier om verder te winkelen

Omoda.nl maakt gebruik van cookies