Interview Humberto Tan

Interview Humberto Tan
In het kleine, gezellige Café Sud in Amsterdam praat Omoda's Adeline met televisiepresentator Humberto Tan. De man van RTL Late Night die gek is op fotografie, een eigen kledingmerk heeft en samen met zijn dochter danst in Dance, dance, dance stapt in de schoenenwereld.

Doe je alleen dingen die je leuk vindt?

“Ja en niets anders, het leven is al kort genoeg. Ik ben allergisch voor mensen die denken: ik doe dit, want ik wil eigenlijk dat. Je doet iets of je doet het niet. Als je zelf beweegt, dan gaat het meer om je heen golven en volgt er iets anders. Sta je open voor het leven, nieuwe ontwikkelingen en neem je risico, dan komen er verrassende dingen op je pad.”

Zoals?

“Edwin Evers vervangen op de radio, dat was best een risico. Hij heeft de meeste luisteraars en is de beste dj. Ik had zoiets nog nooit gedaan. Het lukte, maar dan zeggen anderen al snel: jij hebt ook mazzel hè? Het is maar wat je mazzel noemt. Geluk zit volgens mij ook in een goede voorbereiding. En dat je daardoor kansen herkent.”

Geeft je nieuwe schoenenlijn balans voor het serieuzere werk?

“Nee, de schoenen zijn gewoon logisch. Alleen een pak is niets, dus er moet een overhemd bij, een shirt, een stropdas en daarom ook schoenen. Met Humberto heb ik de ambitie om iedere man helemaal aan te kleden.”

Welke man draagt jouw merk?

“Meestal professionals, de lijn is een beetje zakelijk. Ik ben zelf geen ontwerper, maar ik kijk en voel hoe iets zit. Het moet ook bij me passen, want als ik het niet wil of kan dragen dan heb ik een probleem. Op die manier creëer ik de handtekening van het merk. Herkenbaar, goed, kwalitatief en design.”

En wat is je visie op de schoenenlijn?

“Ik wil geen kermis aan mijn voeten. De designs zijn ingetogen en zakelijk, maar met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Het hoeft geen Rolls Royce of Aston Martin te zijn, maar het is minimaal een mooie Audi A3 of A4. In mijn schoenen staan is supereenvoudig. Je trekt het aan en je wordt blij, want schoenen die niet lekker zitten draag ik niet.”

Hoe was het om de best geklede man van Nederland te zijn?

“De nominatie was een verrassing, maar ik ben me daardoor niet anders gaan kleden. Het was wel een katalysator. Wat nou als ik een kledinglijn begin? Dat was de kans om het te proberen.”

Wat is je eerste herinnering aan mode?

“Ik zag op mijn achttiende een foto van toen ik veertien was. Ik droeg op die foto een gevlochten, gele riem van kunststof en een polo met zo’n mouwloze pullover. Die zaten volgens mij ook nog eens allebei in mijn broek. Ik weet nog dat ik dit toen echt mooi vond. Als ik nu kijk dan denk ik: wow, dit is hotter than my daughter-materiaal. Het was lélijk. Dit was geen moment van schoonheid, maar van afschuw. Mensen zeggen altijd dat kleding niet belangrijk is, maar dat is het dus wel.”

Beoordeel je mensen op hun uiterlijk?

“Nee, tenminste dat probeer ik niet te doen. Aan tafel zeker niet, want mensen moeten zich kleden zoals ze zich voelen. Maar als ik op een begrafenis iemand in korte broek en op slippers zie, dan vind ik dat je zo’n risico niet moet nemen. Zorg dat het niet om jou draait, maar om de gelegenheid. Ik presenteer Late Night ook niet in wat ik nu draag. Dat leidt alleen maar af.”

Hoe is het om altijd in de belangstelling te staan?

“Het hoort erbij en het is een onderdeel van wat ik doe, maar het is niet het belangrijkste. Het belangrijkste is dat ik voorbereid ben, dat ik mijn gasten goed ontvang en dat zij hun verhaal kunnen vertellen. Ik wil de kijkers met een glimlach naar bed sturen. Mensen doen soms alsof televisie een diepgaande studie is, waar je het iedere dag over dode dichters moet hebben. Dat hoeft niet. Ik wil ze zo laat op de avond nog een beetje inspireren, informeren en amuseren en that’s it.”

Er wordt gezegd dat je programma kritischer mag, wat vind je daarvan?

“Dan kijk je toch niet, als je dat vindt.”

Wat wil je nog met Late Night?

“Blijven afwisselen en proberen. Lukt het om een show in het teken van muziek of een persoon te laten staan? Met Marco Borsato wel, dus kwamen Pharrell Williams, One Direction en John Cleese ook. Een uur over suiker praten is ook gewaagd of je draaiboek om half negen ’s avonds wissen, omdat de actualiteit daar om vraagt. Denk aan Charlie Hebdo of de man die gewapend de NOS-studio binnen ging. Als het op is, dan is het op. Maar het is mooi als je zoiets kan doen zonder te speculeren.”

Je doet op dit moment mee aan Dance, dance, dance. Dans je op je eigen schoenen?

“Gister toevallig wel, maar normaal niet. Dansschoenen zijn zo specifiek. Ik train nu vijf maanden en ik had vier maanden lang constant spierpijn. Dansers worden fysiek zwaar onderschat. Ik dans met mijn dochter en zij is beter dan ik. Ik moest echt zeggen: daar moet je me bij helpen. Dat is mooi, want daar groeit haar zelfvertrouwen van. Ze blijft hierna ook zeker dansen.”

Wat wil je zelf nog graag doen?

“Dat doe ik eigenlijk al. Ik fotografeerde voor het Wereld Natuur Fonds in Zambia, het boek komt in december uit. Ik hou van het kijken naar de natuur. Het is lastig om een leeuw die twintig uur per dag ligt anders op de foto te krijgen. Dat kost tijd en daar heb je techniek voor nodig. Ik zie mezelf niet als professionele fotograaf, daar ben ik niet goed genoeg voor en ik vind Late Night ook veel te leuk om te doen.”

KIEZEN OF DELEN

Radio of Televisie? “Ik kan het allebei, maar van oorsprong ben ik televisie.”

Mode of Muziek? “Muziek is een basisbehoefte en mode is luxe.”

Voetbal of Dansen? “Ik blijf altijd dansen, maar ik stop ook nooit met voetbal kijken. Dit is geen keuze, want het kan allebei.”
Kleding of Schoenen? “Ik ben toch liever blootvoets, dan dat ik geen kleding draag. Lijkt me gezonder.”

Shop Humberto's schoenen:

Shop de hele collectie van Humberto hier.