10 tips voor het kopen van kinderschoenen

10 tips voor het kopen van kinderschoenen
Rennen, huppelen, klimmen, springen: kinderschoenen zijn de basis voor elke voet. Maar waar let je op en wat is belangrijk? Wij hebben dé 10 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Goede babyschoenen: waar moet je op letten?

Vaak wordt de invloed van schoenen op babyvoeten onderschat. Heel belangrijk is dat de voetjes voldoende ruimte hebben om te groeien en te ontwikkelen. Kies daarom bij de allerkleinsten voor sokjes of soepele schoentjes, zonder al te veel steun. Dat is pas nodig zodra de eerste stapjes gezet worden.

2. Schoentjes om mee te leren lopen 

De eerste stapjes zijn het signaal om eens goed naar de schoenen van je kindje te kijken. Laat ze binnen vooral op blote voeten of sokken met nopjes lopen, zodat ze de teentjes kunnen gebruiken voor extra grip. Ga je naar buiten, kies dan voor schoentjes met een flexibele loopzool. De voet wikkelt dan goed af en dat bevordert de ontwikkeling. Ook moeten de kinderschoenen een stevige hiel hebben en goed aansluiten. Dit voorkomt dat het kind in de schoen schuift of zwikt.

De collectie van Shoesme is bijvoorbeeld heel geschikt. Dit is het merk bij uitstek om de wereld mee te ontdekken. Daarover zie je alles in deze video: 


Stap voor stap met peuterschoenen

Apetrots ben je als je kleintje eindelijk de eerste stapjes zet. Voor je het weet is je schattige baby veranderd in een ondeugende peuter. En dat betekent eropuit. Maar natuurlijk niet zonder een paar superhippe schoentjes, die de groei van de voetjes niet in de weg staan. Bunnies Jr is hét merk voor de eerste stapjes.

Stevige schoenen voor kleuters

Na de eerste wankele stappen wordt het serieus. Tijd voor serieuze schoenen die tegen een stootje kunnen. Twins & Trackstyle zijn perfect voor de ontdekkingstocht op de basisschool. Twins voor de meisjes, Trackstyle voor de jongens. De ene lief en speciaal, de andere stoer en eigenwijs. Een merkentweeling waarmee kids ijzersterk in hun schoenen staan.

3. Maattabel voor kinderschoenen: meet de voet en bepaal de schoenmaat

Het lastigste aan online kinderschoenen kopen is misschien wel de schoenmaat. Want welke maat moet je bestellen? Zo meet je de voetmaat van je kindje: 

  • Meet de voet 's middags of 's avonds, omdat de voet later op de dag wat dikker wordt;
  • Zorg dat je kind staat op een A4 en zet een lijntje bij de hiel en eentje bij de grote teen. Meet de afstand tussen hiel en grote teen en tel hier 13 milimeter bij op;
  • Meet beide voeten en ga uit van de grootste afstand;
  • Kijk in de onderstaande tabel welke maat kinderschoen past bij je kind.

Voorbeeld: is de afstand van hiel tot grote teen 134 milimeter? Dan is 24 de juiste schoenmaat (134 + 13 = 147).

Maat  Lengte voet in mm                  Maat  Lengte voet in mm
18       108 - 114                                   29       177 - 183
19       115 - 120                                   30       184 - 190
20       121 - 126                                   31       191 - 197
21       127 - 132                                   32       198 - 204
22       133 - 138                                   33       205 - 211
23       139 - 144                                   34       212 - 218
24       145 - 150                                   35       219 - 225
25       151 - 156                                   36       226 - 231
26       157 - 162                                   37       232 - 238
27       163 - 169                                   38       239 - 245
28       170 - 176        

Je kunt bij Omoda gerust meerdere maten bestellen, zodat je thuis op het gemakje kunt passen. Verzending en retour zijn voor Omoda Club Members altijd gratis, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Bekijk onderstaande video voor handige tips om de schoenmaat te bepalen. Let altijd goed op de groeiruimte, want kindervoetjes groeien als kool. Houd dit dus altijd goed in de gaten en meet voor de zekerheid elke 2 à 3 maanden de voetjes op. Natuurlijk kun je ook langsgaan in een van de Omoda-winkels; onze medewerkers weten veel van kinderschoenen af en adviseren je graag. 

4. Brede, smalle of hoge wreef

Brede voet, smalle voet of hoge wreef, ieder voetje is weer anders. Bij de productomschrijving op de website staat vaak aangegeven hoe een schoen valt. Kies voor een schoen die past bij de voetjes en controleer thuis goed of de voeten voldoende ruimte hebben aan de voor- en zijkant.

Hou bij het kiezen van de schoen rekening met de stand van het voetje. Als jouw kind een hoge wreef heeft of een brede voet, dan zou je beter kunnen kiezen voor schoenen met veters of klittenband. Vaak is een schoen door klittenband of veters makkelijk strakker of losser in te stellen. Een halve maat kan makkelijk worden opgevuld door een zooltje. Handig voor voeten die groeien als kool. Tips over merken of modellen? Ga langs in de winkel of bel met onze klantenservice.

5. Zelf doen

Met kinderen is het vaak een heel gedoe om ’s morgens op tijd weg te zijn. Veters strikken kost tijd en daarom hebben een aantal schoenenmerken een slimme oplossing bedacht. Door een ritsje aan de zijkant kan jouw boy of girl het lekker zelf doen. Schoenen met klittenband zijn natuurlijk ook een goed alternatief. Met plakband of een borsteltje wel af en toe even schoonmaken, zodat het klittenband goed aan elkaar blijft kleven.

6. Goede kinderschoenen van topmerken

De sportieve merken zijn op dit moment heel populair. Kinderschoenen van Adidas, Nike en New Balance vliegen als warme broodjes over de toonbank. En Vans, ook zo’n topmerk met een sportieve look. Met de zomer in het vooruitzicht zijn de sandalen van Teva ideaal, want daarmee loop je zo het water in. En ze hebben de leukste printjes.

 

7. Wie kiest?

Het liefst kiezen onze kleine kanjers zelf hun schoenen uit, zeker als ze een eigen willetje hebben. Prima, zolang de schoenen die ze kiezen het beste voor hun voeten zijn. Onze tip: maak zelf een voorselectie en laat je kind daaruit kiezen. Dat voorkomt een heftige strijd en zo zijn mama/papa en kind tevreden.

8. Stootvast

Is jouw zoontje of dochtertje een wildebras, die het liefst alleen maar klimt en klautert? Kies dan voor stootvaste schoenen, met bijvoorbeeld een rubberen neus. Metallic schoenen zijn dan een minder goed idee, omdat de lak dan sneller vervaagd. Metallic is ook lastig te poetsen, een leren schoen is dan een beter idee. Of laat die leuke schoenen bij buiten spelen even voor wat het is en kies voor leuke regenlaarsjes.

9. Onderhoud

Spuit schoenen altijd goed in, voor ze gedragen worden. Zo bescherm je ze tegen het ergste vuil. Herhaal dit regelmatig, zodat de beschermlaag in tact blijft. Meer over onderhoud van verschillende leersoorten zie je in deze video. Op ons YouTube-kanaal delen we regelmatig handige tips over schoenverzorging.

10. Kom langs in onze winkels

Omoda heeft in steeds meer winkels een speciale kidshoek. Hier staan alle schoentjes op kleur gesorteerd. Zo zien jij en je mini me in één oogopslag wat er allemaal is in jullie lievelingskleur. Onze specialisten vertellen je graag álles over schoenen. Daarnaast zijn ze heel behulpzaam bij het opmeten van de kindervoetjes en weten ze alles over hoe schoenen vallen. Dit zijn onze huidige verkooppunten van kinderschoenen:

De kidshoek in Omoda Middelburg

Dit waren de 10 tips; we hopen dat ze je verder helpen in de zoektocht naar het perfecte paar voor je mini me(s). Laat ze maar stralen op het schoolplein!

Babyschoenen           Kinderschoenen