Ontmoet Van Lier Rubriek: Inspiratie

Van Lier bestaat 200 jaar en CEO Geert van Spaendonck vertelt over de family spirit van dit unieke merk.

“Eerst leer je een taal spreken, dan lezen en schrijven en na jaren kan je er pas de juiste nuances in aanbrengen om jezelf duidelijk te maken. Dat is precies het proces waar je doorheen moet als je schoenen leert ontwerpen.”

Mandarijn

“Dan zit je ineens als jong ventje aan tafel met de neven Jef van Lier, Peter van Lier en een technisch directeur uit Duitsland. Een schoen op tafel en iedereen maar een beetje mompelen. Het leek wel alsof ze Mandarijn met elkaar spraken.” Geert van Spaendonck was nog maar 29 jaar toen hij het gevestigde familiebedrijf Van Lier kocht. Binnen het gezin Van Lier was geen opvolging en de jonge ondernemer had bedrijfskundig inzicht en zin in een uitdaging. “Mijn familie zat in de textielbranche, maar schoenen waren helemaal nieuw voor me. Toch vroeg de familie Van Lier aan mijn vader of het niet iets voor mij was. Dat was natuurlijk wel even spannend.”

op bezoek bij Van Lier

Aap, noot, mies

“Ik begon echt met aap, noot en mies. In het begin liep ik de leerlooierijen en fabrieken af, om zoveel mogelijk te leren. Ik ging op bezoek bij Le Puy, onze leerlooier in Frankrijk. In de fabriek in Portugal leerde ik alles over leesten en belijning. Ik creëerde een nieuwe handtekening voor Van Lier. Nu bewaak ik die handtekening zoveel mogelijk. Ik ben geen designer als Giorgio Armani of Ralph Lauren, maar ik ken onze leesten, belijning en de designs tot in de details. Als ik in Italië ben struin ik alle schoenenwinkels af, samen met mijn zoontje van 10 jaar. Hij weet nu al precies wat hij wel en niet mooi vindt, dus ik heb goede hoop voor de toekomst. Van Lier was een familiebedrijf en is dat eigenlijk weer geworden. Mijn vrouw is actief in de social responsibility van Van Lier en mijn dochter helpt achter de schermen ook weleens mee. Het lijkt me leuk als één van mijn kinderen het bedrijf overneemt, maar niets moet. Familie snapt je handtekening vaak beter en de aarzeling om jouw persoonlijke handtekening door te geven is ook minder groot. Na mij komt er weer een andere handtekening, misschien wel één van mijn kinderen.”

smaak van leer

Het leer van Van Lier lijkt meer een geografische strategie, dan onderdeel van een schoen. “Voor onze sneakers gebruiken we leer uit Portugal en Italië, het Portugese leer wordt beter en beter op modegebied. Maar Italiaans leer straalt een bepaalde smaak uit, dat is chic en luxe. Het is levendig, de kleuren zijn mooier en het is hoogwaardig. Je ziet het als leer uit Zuid-België komt, dat is te vlak. Zelfs het meest hoogwaardige leer is daar niet goed genoeg. Onze designs beginnen bij de leest, niet bij de details, kleur of het soort leer. De pasvorm en het comfort van onze schoenen zijn uniek en door zo te tekenen blijft dat ook. Het ontwerp begint digitaal, maar ik slijp ieder design zelf met pen bij. Ook probeer ik elk nieuw model persoonlijk uit.”

Geert van Spaendonck

Bohemien leven

“Van Lier is family spirit, dat staat bij ons altijd centraal. Dat is niet alleen de familie Van Lier van vroeger of mijn familie, maar de familie van nu. Meer handen maken je product, dus die is zeker gegroeid de afgelopen jaren. Denk daarbij maar aan de fabriek in Polen, de showroom in Nieuwegein, de leerlooierij in Frankrijk en het hoofdkantoor in Breda. Alles komt samen in één collectie. Ons merk bestaat precies 200 jaar met dank aan deze familie en de spirit die ze hebben.” Het team van Geert van Spaendonck is een zelfstandig team. “Ik houd me niet bezig met verkoop en productie, maar alleen met het tekenen van het product. Daarvoor moet je weten wat er speelt in de wereld, dat zorgt wel voor een bohemienachtig leven. Ik ben veel op pad, van 9 tot 5 op een industrieterrein in Breda geeft weinig inspiratie. Eigenlijk probeer ik zo min mogelijk te doen in het bedrijf, maar ben ik alleen maar bezig met het product. Ik ga naar exposities, museums en ik ben op reis. Het tekenen zit me toch wel een beetje in de genen, want bloemenschilder Gérard van Spaendonck is mijn verre voorvader.”

Nieuwe items van Van Lier:

 

Shop: Van Lier          Geklede schoenen

Lees ook: Schoenenpraat          Mannentrend: Monks

 

Lees ook
0 Favorieten

Favorieten bewaren & vergelijken

Terug naar de shop

Klik hier om verder te winkelen

Omoda.nl maakt gebruik van cookies