Zo maak én houd je jouw schoenen weerbestendig

Zo maak én houd je jouw schoenen weerbestendig
Laat je niet verrassen door het Nederlandse weer.

Het Nederlandse weer is wispelturig, dat is een feit. Ben je na een paar dagen zonnestralen helemaal in de zomervibes, voor je het weet stap je naar buiten om vervolgens een plensbui op je hoofd te krijgen. Met onze tips weet jij precies hoe je je schoenen hier tegen beschermt, of als het toch fout gaat, weer schoon krijgt.

BESCHERM JE BEAUTY’S

Gefeliciteerd, je hebt een schitterend nieuw paar schoenen aan je garderobe toegevoegd. Maar hoe ga je ze beschermen tegen de regen die ineens met bakken uit de hemel komt? Simpel: maak ze vlek- en waterbestendig met een spray die als het ware een beschermlaag over je schoenen heen legt.

Nano-spray

Een handige helper waar je altijd op kunt vertrouwen is de nano-spray. Deze kun je namelijk op alle leer- en textielsoorten gebruiken, waarna de regen zo van je schoenen drupt. Zijn je nieuwe aanwinsten van suède, textiel of nubuck? Deze stoffen kunnen niet zo goed tegen water, dus zorg dat je schoenen van deze stoffen royaal doordrenkt in nano-spray. Je kunt het insprayen het beste buiten of in een goed geventileerde ruimte doen, zo voorkom je dat je hele woonkamer vergeven is en kunnen je schoenen goed drogen. Dit laatste is erg belangrijk: alleen zo ontstaat een goede beschermlaag.

In onderstaande video legt onze shoe-expert Amber per leer- en textielsoort uit hoe je deze het beste beschermt tegen water en vuil:

 

Val in herhaling

Herhaal het insprayen van je schoenen maandelijks of na 10 keer dragen. Houd hierbij wel in de gaten dat ze goed droog en schoon zijn voordat je opnieuw gaat sprayen, want anders hechten onderliggende vlekken zich juist aan de stof.

EERSTE HULP BIJ NATTE EN VIEZE SCHOENEN

Ben je toch overvallen door een bui of modderplas? No worries, ook daarvoor hebben we handige tips.

Natte schoenen

Als je schoenen nat zijn geregend wil je ze natuurlijk zo snel mogelijk weer droog hebben. Maar zet natte schoenen nóóit bij de kachel of een andere warmtebron. Zo kan de stof krimpen, uitdrogen of barsten. Je wil natuurlijk niet dat je baby’s dit overkomt. Wat is dan de oplossing? Maak proppen van droge kranten en stop deze in je schoenen. Afhankelijk van hoe nat je schoenen zijn vervang je de proppen om het uur. Daarna kun je nog een houten schoenenspanner in je schoen stoppen: deze zorgt er niet alleen voor dat je schoen weer in het juiste model komt, maar neemt ook het laatste vocht op. Win-win dus.

Vieze schoenen

Per ongeluk in een plas gestapt of door de modder gebanjerd? Laat modder eerst opdrogen, anders wordt de vlek alleen maar groter. In het geval van leren schoenen of schoenen van textiel borstel je eerst voorzichtig het ergste vuil eraf. Vervolgens gebruik je babydoekjes of een lauwwarm sopje met milde shampoo om de overige vlekken te verwijderen. Als je sneakers van textiel echt heel vies zijn kun je ook een tandenborstel en wat niet-bijtend schoonmaakmiddel gebruiken om ze weer mooi te krijgen. Vlekken verwijderen uit suède en nubuck vereist een andere aanpak omdat dit kwetsbare materialen zijn. Onze Amber legt je haarfijn uit hoe je dit het beste doet:

Nu zijn je schoenen schoon, maar misschien kunnen ze ook nog wel wat extra shine gebruiken. Leren schoenen krijg je weer nice and shiney door ze op te poetsen met schoensmeer in de juiste kleur. Schoenen van textiel of nubuck fleur je op door middel van een kleurverzorginsflacon, uiteraard ook in de juiste kleur. Als ze helemaal schoon en opgepimpt zijn rest er nog één ding: weer insprayen natuurlijk. Hierna ben je all good to go.

Met deze tips rock jij met een gerust hart je nieuwe schoenen en treed je fluitend ieder weerbericht tegemoet!

Bekijk meer onderhoudstips    Bekijk alle onderhoudsartikelen