Schoenenpraat

Schoenenpraat
Hoe noem je het uiteinde van je veter eigenlijk of die flap? Ik neem je mee in de abracadabra van schoenen.

Het is bijna een Triviant-vraag: hoe heet het stukje plastic of metaal aan het uiteinde van je veter? Het antwoord is nestel. Je veter gaat dan ook door de nestelgaatjes en als je dat doet, dan ben je dus aan het nestelen. En zo heb je nog veel meer bijzondere benamingen.

GENETISCH

De flap onder je veters noem je een lip of tong, van dat laatste heeft het misschien ook wel wat weg. Het puntje van je schoen is de neus en het is maar goed dat die niet ruikt, want ongeveer 60 procent van de mensen heeft weleens last van stinkende voeten. Hoe erg precies, dat is deels genetisch bepaald. Net als die sproeten op je neus of dat kuiltje in je wang of kin, maar nu terug naar de schoenen. 

BETOVEREND

Een zool heb je, gelukkig, in veel soorten en maten. Geklede schoenen hebben bijna altijd een leren zool, terwijl een sneakerzool meestal van rubber is. Ook de dikte verschilt, want de plateauzool was en is erg populair bij Japanse Lolita’s en de Spice Girls. In de hippie-periode en de jaren ’70 was hij ook stevig vertegenwoordigd. Vergeet de hak onder schoenen trouwens niet, want voor sommige mannen, zoals ik, is het geluid van klikkende hakken betoverend.

SHOP:            

herenschoenen           geklede schoenen           veterschoenen