Leer over leer

Leer over leer
Na het schrijven van mijn blog over ponyhair merkte ik dat er nogal wat vragen kwamen over het leersoort. Daarom in dit blog alle ins en outs over verschillende leersoorten.

(H)UGG leer

UGG Australia staat bekend om de heerlijk zachte voeringen, maar waar komt dit materiaal eigenlijk vandaan? UGG gebruikt twee soorten schapenvachten, namelijk de Twinface sheepskin en UGG PURE. Twinface-wol wordt verwerkt aan de binnen- en buitenkant van de schoen en UGG PURE-wol is terug te vinden op de hiel van de schoen. Zo krijg jij zeker geen koude voeten deze winter. De buitenkant van deze weer helemaal hippe boots bestaan uit leer of suède, maar over die leersoorten vertel ik je straks meer.

Het leer dat UGG Australia gebruikt is standaard bewerkt met een speciaal laagje, dat zorgt ervoor dat jouw UGG’s de eerste de beste regenbui doorstaan. Natuurlijk is dat niet genoeg, want voordat je ze gaat dragen, spuit je ze altijd eerst goed in met een vuil- en vochtafstotende spray. Gebruik daarna de Sheepskin care kit met allerlei handige producten. Denk aan: een verfrisser, cleaner en handig borsteltje.

Ponyhair en der

De hippe term ponyhair roept altijd veel vragen op, maar dit materiaal komt net als andere leerproducten gewoon van de koe. Het leersoort wordt zo genoemd, omdat het net zo aaibaar en zacht is als een pony. Het ‘normale’ leer dat wij kennen, komt van de zijde zonder haar. Voor ponyhair wordt de zijde met haar juist gebruikt. Deze kant wordt op een speciale manier gelooid, waardoor het haar een mooi glansje krijgt. Ook wordt dit leersoort veel geverfd, dit zorgt ervoor dat wij die te gekke leopard loafers met ponyhair kunnen rocken.

De verzorging van ponyhair is vrij eenvoudig. De haren zijn makkelijk schoon te krijgen met een droge doek. Verder spuit je deze zachte stappertjes tegen de haren in. Zo wordt ieder haartje meegepakt en geniet jij langer van je schoenen.

Gevoelig suède

Bij suède gebruik je de binnenkant van het leer. Dit kortharige materiaal is de meest natuurlijke leersoort van allemaal, het enige wat bewerkt wordt, is de kleur. Suède is erg soepel en voelt zacht aan, maar dit maakt het gelijk erg kwetsbaar. Verzorg je favoriete schoen, tas of accessoire daarom goed, maar wat is goed? Spuit je suède item één keer helemaal nat met Collonil Carbon pro spray. Tip: je kunt het beste je schoenen telkens na zeven keer dragen weer opnieuw inspuiten. Zo blijven je schoenen waterafstotend. Zit er een vlek op je suède schoen? Geen probleem, gebruik een crêpe block, deze verwijdert met het grootste gemak al je vlekjes.

Supervet leer

Gevet leer is, heel verrassend, tijdens de productie ingevet. Hierdoor is het dof, voelt het glad aan en is het wat donkerder van kleur. Worden je schoenen tijdens het dragen op bepaalde plekken lichter? Vet je schoenen dan opnieuw in en het probleem is binnen no-time opgelost. Gebruik hiervoor producten met bijenwas, zoals een wax leather spray. Behandel de hele schoen met deze wax, zo ontstaat er geen kleurverschil.

Shiny lakleer

Lakleer zie je dit seizoen in veel soorten en maten. Het materiaal bestaat uit een leren basis waar een hoogglans laklaag overheen zit. Vuil is vaak de hoofdoorzaak van allerlei scheurtjes en krasjes op je lak. Je kunt dit voorkomen door Collonil Lack mouse te gebruiken. Deze mouse geeft het lak een mooie glas en maakt het anti-statisch, waardoor het geen stof en vuil aantrekt. Een ander voordeel, het lak is waterproof en zorgt er dus voor dat jouw voeten droog blijven deze winter.

Zo, genoeg over leer. Kies je favoriet snel in de online shop. 

Shop:

UGG