Interview Floris van Bommel

Interview Floris van Bommel
Bij de schoenenfabriek van de familie Van Bommel lijkt het heel even alsof je een stap terug doet in de tijd. Maar dat schijn bedriegt blijkt wel als je het kantoor van de jongere Floris van Bommel binnenstapt. De robots prijken kleurrijk in de kast achter de tijdloze Eams chair. Het lijkt een weerspiegeling van waar het merk voor staat: creatief, stijlvol en nét even anders. Floris vertelt natuurlijk over schoenen en over Omoda, maar ook over hoe het allemaal zo kwam.

Waarom Floris van Bommel als moderne schoenenlijn van Van Bommel en niet één van je broers?

“Omdat mijn vader Floris het beste vond klinken, zo simpel is het eigenlijk. Reynier was ook een optie, maar dat schrijf je weer wat ouderwetser en dat bekt minder lekker. Floris was gewoon lekker Hollands.”

Is het gek om jezelf overal terug te zien?

“Nee, dat went wel. Zo’n uiting is Floris het merk, maar zelf ben ik Floris en heb ik gewoon een eigen leven. Dat hoort en kan ik prima los zien.”

Je bent het creatieve brein van Floris van Bommel, was je dat meteen?

“Vanaf dag één doe ik wat ik nu nog steeds doe. Natuurlijk moet je op de hoogte blijven van wat de rest van de wereld maakt, maar eigenlijk gaat creatief blijven een beetje vanzelf. Soms is het allemaal zo prestigieus. Dan zegt een modeontwerper: ik ga naar Tibet, want daar heb je wol, schapen en draag je kleedjes om je schouders. Dat is allemaal een beetje flauwekul, denk ik dan. Het is gewoon een mooi land en daar wil ik een keer naartoe. Als we op reis gaan voor de nieuwe collectie en fotografie gaan we altijd met dezelfde club en dat is eigenlijk één groot schoolreisje.”

De designs van Floris van Bommel zijn opvallend, waarom?

“Floris van Bommel moest anders dan Van Bommel, het draaide in het begin om grenzen verleggen. Klassieke schoenen moesten vooral klassiek zijn, dan probeerde je af en toe iets met een print of een gekleurde zool. Nu is het hoe gekker, hoe beter. Maar dan zit je soms juist met je handen in het haar, omdat je weer eens iets gewoons wil doen.”

En je nieuwe collectie, was daar een idee bij?

“Ik ben nogal slecht in mode, ik probeer gewoon mooie spullen te maken. De dames maken bij ons de damescollectie. Als ik die kleurenkaarten van ze zie, dan sta ik altijd te kijken alsof ik water zie branden. Ik ben opgevoed met herenschoenen en ik heb geen flauw idee of een dameshak breder moet zijn of niet. Daar zijn zij echt lang mee bezig en bij een herenschoen zie ik dat wel precies.”

Is vakmanschap net zo belangrijk voor Floris als voor Van Bommel?

“Dat is de rode draad. Ons doel is goede schoenen maken op een eerlijke manier. Daarom bestaat Van Bommel ook nog, door alle oorlogen en crisis heen. Op lange termijn hou je het niet vol als je de kwaliteit terugschroeft. Je kan alles ergens anders maken, maar dan heb je hier alleen een hoofdkantoortje en dan ben je geen schoenenfabriek meer.”

Voor welke man ontwerp je schoenen?

“Aan de ontwerptafel gaat het over iemand op de voetbalclub, maar die staat dan wel in de kantine en niet op het veld. Een andere lijn is meer voor de hockeyman, die dan ook een bardienst draait. Dan hoor je ineens iemand roepen: dit moet meer hockeyclub en dat moet meer kantoor.” 

Nog een favoriet uit de nieuwe collectie? 

“De nieuwe sneakerlijn met lichtgewicht zool vind ik zelf erg leuk. Dat is een trend, ook al zijn we niet echt van de mode en trends. En de geklede schoen met hightech bovenmateriaal en vintage zool, die combinatie is onlogisch en dat was de ingeving. De looier maakt vooral materiaal voor uitbundige damestassen, dus hij staat zelf vaak met zijn ogen te knipperen als hij het resultaat in een schoen ziet.”

En wie wil je nog een keer op jouw schoenen zien?

“Michael Jackson, maar dat lukt niet meer. Ik zag ook een keer dat Paul de Leeuw onze schoenen aanhad. Zat hij daar in zijn show, met z’n benen over elkaar en Floris van Bommel aan. Op mijn zolder staat een kartonnen doos met allemaal videobanden van de eerste Schreeuw van de Leeuw. Ik heb toen een foto van de TV gemaakt. Michael Jackson en Paul de Leeuw zijn toch wel mijn jeugdhelden.”

Is er nu iemand een voorbeeld voor je?

“Eigenlijk alles wat ik mooi vind of waar ik tegenop kijk. Laatst was ik bij een concert van de oude gitarist van Creed. Die man vloog in privéjets, heeft miljoenen op de bank en toch begon hij twee keer opnieuw vanuit het niets. Nu staat hij handtekeningen uit te delen bij de tafel waar ze t-shirts verkopen. Hoe hij met zijn vak en de wereld omgaat geeft me veel meer inspiratie, dan een grote ontwerper die toevallig een schoen ontwerpt. Mooie mensen en bijzondere mensen die iets goeds doen, daar word ik heel blij van.”

Groeit het merk met jou mee of andersom?

“Hoe lang ik nog op de foto blijf staan? Dat weet ik niet. Ik kijk ieder seizoen om me heen om te zien hoe we ervoor staan. Soms sturen we wat bij, de andere keer niet. Ik weet niet waar we over tien jaar staan, daar word je ook alleen maar overspannen van.”

En hoe is dat met schoenenwinkels?

“Vroeger had je de klassieke, zelfstandige schoenenwinkel. Denk aan de vloerbedekking, het paskrukje en glazen planken tegen de wand. Hoe de winkels van Omoda eruit zien is baanbrekend en bijzonder. Dat is de nieuwe vorm en realiteit van de schoenenwinkel. Het groeit ook nog steeds, dus dan bewijs je dat het dus wel kan in deze tijd. Dat zoeken wij ook, daar willen we onze collectie zien.”

Je werkt dag in dag uit met je familie, hoe is dat?

“Onze familie heeft geluk, want meestal gaat het fout. Bij ons gaat het gelukkig goed. We zijn met z’n drieën de directie. Er wordt de hele dag gewerkt en ’s avonds gaan we naar de film en in het weekend gaan we ook nog lunchen. Met de kerst zitten we aan de kaasfondue, het houdt nooit op. We hebben eigenlijk heel veel plezier, samen op avontuur.”
 

Shop de collectie van floris van bommel:

 

shop:

FLORIS VAN BOMMEL