A job in shoes

A job in shoes
Stel je voor dat je elke dag, iedere week, van iedere maand en heel het jaar met schoenen bezig mag zijn. Te mooi om waar te zijn? Voor Renée, Erica, Jan, Marjorie en Alfred niet.

“Ik solliciteerde bij de familie Verton toen ze een pand kochten op D’n Diek. Dat was in 1987. Als ik vroeger bij mijn tante logeerde liep ik altijd rond op haar hakken, prachtig vond ik dat. In de winkel hebben we soms ook laarsjes met precies dat geklik. Het is zo leuk om te zien hoe geweldig die jonge meiden dat vinden. Voor mij is het altijd een uitdaging om mensen te laten zeggen: dit past bij me en hier voel ik me goed in. Daar ben ik nogal fanatiek in, net zoals ons hele team eigenlijk.”

SCHOEN VAN HET SEIZOEN

“Zelf heb ik veel, heel veel, schoenen. En natuurlijk kan er nog meer bij. Ik vind de veterschoentjes van Floris van Bommel dit seizoen heel mooi, maar de sneakers van K&S staan ook al bijna in mijn kast. Ik ben best wel kritisch. Een schoen moet me meteen verrassen als ik ze zie én ze moeten lekker zitten. Als ik zelf nog eens iets mocht ontwerpen, dan werd het een slanke, elegante hak met een bandje rond de enkel.”

“Mijn moeder bewaarde haar schoenen altijd netjes in de hoes in een schoenendoos. Het was feest als die kast openging. En ik moest natuurlijk een paar Nike Air Max hebben toen ik naar de middelbare school ging. Nu zie je me altijd op alpargatas van Toms, ook al maak ik dit jaar een klein uitstapje naar de western boots. Die vind ik zo leuk met shorts of een jurkje. Vrouwelijk, maar toch een beetje ruig. Alleen de hak mag niet te hoog, want ik ben al één meter tachtig en ik heb maat 39,5. Een schoen waar je voeten twee maten kleiner door lijken, dat lijkt me trouwens super.”

KOOPZIEKTE

“TOMS heeft coole schoentjes, maar het is ook fantastisch dat ze de wereld een beetje beter maken. Het maakt dit werk niet alleen leuk, het geeft me ook een goed gevoel. Anders is iets gewoon maar een broek of een schoen. Ik hou van merken met een uitstraling of een verhaal. Maar ik schaf dan wel weer makkelijk iets aan. Ik zie zo’n outfitje altijd helemaal voor me en dan ben ik pas tevreden als ik het meteen koop. Meestal denk ik zoiets die week dan ook alweer over iets anders, haha. Ons agentschap heeft alleen maar mooie merken, dat draagt natuurlijk enorm bij aan mijn koopziekte.”

Marjorie: “Ons leven draait om schoenen, vroeger ook al. Ik stond op en bij het ontbijt ging het over mode, bij een kop koffie over de schoenen en onder het eten ging dat allemaal gewoon door. De passie voor het vak kwam letterlijk met de paplepel. We namen vijfentwintig jaar terug de zaak over van mijn vader, Alfred was toen al salesmanager bij een schoenenimporteur. Het allerleukste van nu vind ik het contact met de consument. Door social media hoor je pas echt wat ze van je collectie vinden.”

ORIGINEEL

Alfred: “De vrouw die Roberto d’Angelo draagt geeft om kwaliteit, maar ze waardeert de Italiaanse mode ook. Marjorie en ik zijn veel in Italië voor de nieuwste collecties. Daar maken we samen met onze stylisten nieuwe leesten en modellen. Het is makkelijk om te kiezen voor iets veiligs of eenheidsworst, maar Roberto d’Angelo is onderscheidend en dat stralen we uit. Ik vind het leuk als iemand origineel durft te zijn en een goede schoen of tas maakt het verschil.” 

“Ik probeer altijd een dagplanning te maken, maar die pas ik onderweg zeker tien keer aan. Mijn job is breed, afwisselend en hectisch. Ik ga over alle inkomende en uitgaande goederen, maar er komt altijd iets binnen waar je die dag niet op rekent. Een verkeersopstopping in Spanje of staking in Frankrijk zorgt al snel voor een wijziging van de plannen. Eind dit jaar ben ik tien jaar chef van het magazijn bij Fred de la Bretoniere, maar dat doe ik natuurlijk niet alleen. Als ik mijn jongens niet had, dan was ik nergens. Het team is belangrijk voor me, daarom is het ook zo leuk dat we ieder jaar samen weggaan. In zo’n weekend praat je nog eens ergens anders over.”

MEER DOZEN DAN SCHOENEN

“Ik begon ooit in de bouw, maar als je in de buurt van Waalwijk of de Langstraat woont is de kans groot dat je tussen de schoenen belandt. Mijn eerste contact was met skateboardschoenen. Ik vond het meteen een leuk product, dus de liefde en interesse groeide. Bij Fred de la Bretoniere krijgt iedereen aan het begin van het seizoen een collectiepresentatie. Dan leer je alles over het materiaal, de kleuren en het onderhoud. Ik vind het leuk om die kennis mee te krijgen, want vanaf het moment dat de collectie binnenkomt zie ik eigenlijk meer dozen dan schoenen. Het lijkt me ook mooi om nog eens op de beurs rond te kijken, dan zie je waar het allemaal begint.”

 

shop:
dames          heren          toms            fred de la bretoniere          roberto d'angelo