Op bezoek bij Van Bommel Rubriek: Nieuws

Kijkje in de Van Bommel-fabriek

Van BOMMEL MODESCHOEISEL, staat er met reuzenletters op de gevel. Op het eerste gezicht misschien niets bijzonders, maar achter die fraaie gevel keken wij onze ogen uit. Kijk je mee?

Het is herfst en heel Moergestel staat er schitterend bij. Gek genoeg past de fabriek van Van Bommel perfect in de omgeving, terwijl deze toch echt midden in een woonwijk staat. Daar is een verklaring voor, want waar nu huizen staan, was vroeger een bloeiend industrieterrein. Samen met mijn collega’s ga ik op bezoek bij de enige schoenenfabriek in Nederland. Wat we zien? Een sterk staaltje vakmanschap.

op bezoek bij Van BommelLinks: Het Omoda-team voor de Van Bommel-fabriek, rechts: Oude gereedschappen in het mini-museum 


Passie

Na de indrukwekkende film, tour door het mini-museum en kennismaking met negen generaties Van Bommel is het me duidelijk; dit merk ademt passie voor schoenen. Zo leer ik bijvoorbeeld iets over drie maakwijzes van echte Van Bommels: Ago, Blake en Goodyear. Vooral deze laatste wijze is bijzonder, want een schoen die zo wordt gemaakt, is pas af is na 280 handelingen. In het museumpje staan de oude schoenmaakmachines. Grappig, want de gemoderniseerde versies werken in principe nog steeds hetzelfde.

Passie voor schoenen
Links: De Van Bommel-stamboom geïllustreerd op de muur, rechts: Oude machine die werd gebruikt door schoenmakers 


In de leer

Ik leer ook veel over leer. Want bij Van Bommel in de leerkamer vind je alleen eersteklas leer uit Italiaanse looierijen. Er wordt gebruik gemaakt van kalfsleer, omdat dit heel zacht en rekbaar is. Ideaal dus voor de mooiste schoenen. De leermeester controleert ieder stuk handmatig. Ook wordt ieder nieuw materiaal zorgvuldig getest. Is dit sterk genoeg voor schoenen? Maar voor zo’n prachtig stuk leer getransformeerd is tot een schoen, zijn we heel wat stappen verder. Dat blijkt wel uit de factory tour.

In de leer bij Van Bommel
Het onbewerkte leer links wordt behandeld en geverfd. Het resultaat: foto rechts. 


Factory tour

Hmm, de geur van leer komt ons tegemoet. Over de oude originele fabrieksvloer betreden we het hart van de fabriek. Hier gebeurt het, hier worden de mooiste schoenen gemaakt. En ik mag het van dichtbij bekijken. Stap voor stap zetten kundige mensen hier elke dag heel wat schoenen in elkaar. Deze stoere, sterke mannen en vrouwen verdienen veel respect. Want iedere schoen hetzelfde maken, dat is een hele kunst.

Factory tour bij Van BommelVerschillende stappen in het proces van schoenen maken. Collega Marianne mocht een poging wagen om de zool te stikken. Zwaarder dan ze dacht! 


Van Bommel vs. Floris van Bommel

Wat het verschil is tussen Van Bommel en Floris van Bommel? Een vraag die me al een tijdje bezighoudt, dus trek ik de stoute schoenen aan én krijg antwoord. Van Bommel is klassieker en bestaat al heel wat jaartjes. In 1996 werd Floris van Bommel gelanceerd. Hipper, jonger en gedurfder. Dat betekent natuurlijk niet dat Van Bommel suf of stoffig is, want ook in die collectie vind je alleen prachtige handgemaakte schoenen.

Van Bommel vs. Floris van Bommel
Links: De showroom van Van Bommel, rechts: Typisch Floris van Bommel, deze gekleurde zolen 

Fascinerend om te zien dat midden in een Nederlands dorpje zo’n fantastische fabriek schuilgaat. Groot geworden door passie en misschien wel Nederlands meest fantastische mannenmerk. Team Van Bommel, bedankt voor deze geweldige ervaring! 

 

Kies je favoriet:

Van bommel            Floris van BOmmel


Lees OOk:

3x waarom je timberlands moet hebben            even klaar met oranje            Mooi Man!

 

 

 

margot
door margot
Lees ook
0 Favorieten

Favorieten bewaren & vergelijken

Terug naar de shop

Klik hier om verder te winkelen

Omoda.nl maakt gebruik van cookies